Nejdůležitější právní změny od 6.1.2023

  1. Změna textace tlačítko "Dokončit objednávku"

    Na všech našich šablonách došlo k úpravě textu tlačítka na potvrzení nákupu. Nově je text tlačítka „Objednat s povinností platby“. To nic nemění na tom, že si i text můžete nastavit vlastní v Nastavení / Objednávky / Košík.

  2. Slevy produktů a recenze

    Nově se musí sleva počítat z ceny, která platila alespoň 30 dní zpětně. Další důležitou změnou je to, že musíte být schopni prokázat pravost recenzí na webu. U nás je jak hodnocení produktů nebo obchodu provázáno vždy s objednávkou. V administraci tak naleznete všechny potřebné údaje na prokázání pravosti recenze.

  3. Odstoupení od smlouvy

    Novela zákona zjednodušila zákazníkům odstoupení od kupní smlouvy. Nově ji zákazníci mohou provést libovolnou zprávou, například přes Messenger nebo SMS. Odstoupení pak musíte vždy potvrdit. Dále je potřeba od 6.1.2023 posílat všeobecné obchodní podmínky jako přílohu e-mailu s potvrzením objednávky. Obchodní podmínky, například ve formátu PDF si můžete do e-mailové zprávy nahrát v Nastavení / E-maily / Systémové E-maily. Také doporučujeme si projít své obchodní podmínky a aktualizovat si je. Vzorové podmínky od APEK si je možné prohlédnout na této stránce: https://www.apek.cz/vzorove-obchodni-podminky-apek

  4. Poskytování návodu

    Novela zákona jasně stanovuje, že již nebude stačit mít návod pouze na webu a zákazníkovi poslat odkaz. Nově budete muset přiložit návod například jako přílohu e-mailu, pokud budete chtít využívat elektronické komunikace. Vždy musí být jasné, že návod musí být uložen v nezměněné podobě po přiměřenou dobu, to ale webový odkaz neumožňuje.

Více informací o všech změnách se můžete dočíst na internetu. Doporučujeme třeba tyto stránky: https://www.sedlakovalegal.cz/cs/pravni-vyzy-eshopy